Gødning er guld

Skrevet af Laura Pihl den 23. feb 2021

Med vores cirkulære løsning bidrager Jeres virksomhed ikke kun til fremstillingen af biogas, men også til at give tilbage til jorden med henblik på optimal genanvendelse, så intet går til spilde.

 Det sidste stop i vores cirkulære løsning er Biogasanlægget, og selv ikke her kan man undgå at have nogle restprodukter. Faktisk er det omkring 1/3 af inputtet af biomassen, der ender som output efter biogasprocessen. Disse øvrige restprodukter bliver anvendt til blandt andet økologisk gødning til landmændenes marker og lys; dette kan lade sig gøre pga. vores samarbejde med andre partnere. Vi vil gerne, sammen med vores samarbejdspartnere, udnytte ‘de lange fibre’ i materialet (Biokernen) til andre formål som for eksempel gødning af svampe, inden de herefter bliver indskudt i processen igen. Således bliver output udnyttet til gødning inden det bliver gødning, og summen af varme og energioutput er uændret, ligeså kommer samme mængde gødningsprodukt efter processen. 

 

Og det er især ikke tosset, for undersøgelser fra University College Riverside viser at gødning fra fermenteret biologisk affald kan booste bakterier, der kan øge afgrødens vækst, gøre dem mere patogenresistente og reducere kulstofudslip fra landbruget. 

What’s not to like? I et eksperiment, udført af River Road Research, påviste de at på bare 24 dage var mængden af gavnlige bakterier op til 2-3 gange højere i planter der var udsat for det fermenterede gødning. 

Hvordan påvirker denne proces Jeres virksomhed? Vi dokumenterer at madaffaldet anvendes optimalt, og det giver et validitetsstempel, som kommer virksomheden til gode. Dokumentationen kan efterfølgende benyttes i virksomhedens grønne regnskab, og som en del af en skarp CSR-profil.

 

 

Kilde:Webartikel, Turning food waste back into food, Jules Bernstein (2021), University of California – Riverside

Overvejer du genanvending af madaffaldet i din virksomhed?

Kontakt en af vores konsulenter i BioTrans Nordic for rådgivning og afklaring af de muligheder, din virksomhed har for en mere miljøvenlig og effektiv håndtering af madaffald.